De kunst van fietsen naar het werk.

Meneer en mevrouw Spekvet fietsen naar hun werk. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat mevrouw veel vaker fietst dan meneer. Mevrouw fietst ongeveer 10 kilometer enkele reis, (vrijwel) elke dag. Meneer fietst ongeveer 45 kilometer enkele reis, en heeft daarvoor een speed pedelec. Dat is een e-bike die maximaal 45 kilometer per uur gaat.

Het kwantitatieve plaatje.

De speed pedelec is vorig jaar door meneer gekocht. Met deze fiets is hij 85 keer heen en weer gereden, in totaal 8.000 kilometer. Deze fiets kostte ruim 7.000 euro. Dat is veel geld, maar daar staat de reiskostenvergoeding tegenover. Wanneer je de reiskostenvergoeding (ongeveer €340 per maand) afzet tegen het aantal werkdagen (225 per jaar),krijgt meneer ruim €18 per dag om op zijn werk te komen. Elke keer dat meneer dus zijn fiets pakt, ‘verdient’ hij 18 euro. Buiten het onderhoud heeft hij zijn fiets na 385 keer terugverdiend. Met het huidige tempo is dat in 4 jaar.

Mevrouw reist helemaal goedkoop. Met een degelijke fiets en een mooie regenjas fietst mevrouw al enkele jaren rond. Nu krijgt zij iets minder reiskostenvergoeding (€500 per jaar), maar toch levert fietsen uiteindelijk -naast een goede conditie- geld op.

Het kwalitatieve plaatje. 

fietsen met een fietscomputer
Meneer op de fiets

Fietsen is leuk! Niets is fijner om ’s ochtends in de zon naar het werk te fietsen, en in de middag rustig te ontladen op weg naar huis. Dat gevoel zul je in de auto nooit krijgen. Zelfs als het in het begin donker is, is het niet erg: je fietst terwijl het dag wordt. Mevrouw vindt wind daarentegen wel heel vervelend, meneer krijg je al bij een dreigende regenbui in de auto.

Veel fietsen levert allereerst een goede conditie op, zelfs als je ondersteuning nodig hebt. Je verbrandt er ook een hoop energie mee: een ritje van een uur kost meneer 600-750 Kcal. Dat scheelt toch wat fysiek spekvet. 😉 Bovendien kan meneer in het weekend weer net wat harder met de fietsgroep meefietsen.

Het technische plaatje.

Een fiets, ook een e-bike, is niet heel exotisch gemaakt. Voor bijna elke reparatie kun je wel een uitleg zoals deze vinden over hoe je dat moet oplossen. Deze speed pedelec bestaat voornamelijk uit onderdelen die je ook op mountainbikes kunt terugvinden. Die kun je gemakkelijk kopen via grote webshops die gespecialiseerd zijn in fietsonderdelen. Het onderhoud van de gewone fiets doet meneer helemaal zelf, voor de speed pedelec is er soms software nodig die meneer niet bezit. Binnenkort mag die fiets daarom naar de fietsenmaker voor een update. Dat voelt toch als een soort gedwongen winkelnering – en dat is niet per definitie een goede ontwikkeling, zo laat dit artikel zien.

Het toekomstplaatje.

Meneer heeft de ambitie om vaker de gaan fietsen. 85 keer is minder dan de helft van de tijd, en in de praktijk regent het namelijk bijna nooit. Komend jaar wil meneer minimaal 120 keer gefietst hebben, oftewel ongeveer 11.000 kilometer. Daarmee is het net meer dan de helft van de tijd (225 werkdagen).

In de verre toekomst willen mevrouw en meneer willen niet in hun huidige huis blijven wonen. Wel vinden we het belangrijk dat één van beiden blijft fietsen. Een extra auto kost al snel 400 euro per maand. Als je dat afzet tegen de hypotheeklasten die je extra betaalt om in de Randstad te wonen, dan kun je ruim €100.000 euro extra lenen, zelfs inclusief aflossing. Voor een goede locatie wordt ook door mevrouw en meneer straks gewoon extra betaald.

Fiets jij naar je werk? En zou je dat vaker willen doen?  

7 gedachtes over “De kunst van fietsen naar het werk.

  1. Ik fiets enkele reis 30km op een racefiets. Een perfecte manier om lichamelijk, geestelijk en financieel gezond te blijven! Het wordt helemaal leuk als ik in de slipstream van een speed pedelec kan gaan hangen, dan is me vanochtend wederom gelukt:-)

    1. Ik heb regelmatig wielrenners die in de slipstream (proberen te) zitten. Ergens is dat wel gezellig! 🙂

  2. Heel af en toe pak ik de race fiets. Enkele reis is ongeveer 36 kilometer. Voor een speed pedelec heb ik nu geen geld helaas, anders had het maar zo eens gekund dat ik er 1 kocht.

  3. Mooie fiets hoor? Schitterend! Hoe zit het met verzekering van zo’n ding, moet je nou met een geel plaatje rijden of niet? Hier fiets ik 2 dagen per week 18km enkele rit, en tegenwoordig ‘s avonds wat vaker een rondje met m’n dochter

    1. Ja, ik rijd met een geel plaatje. Daar hoort (verplicht) een verzekering bij. Voor mij koste deze (WA-)verzekering 45 euro per jaar.

      Je hoort ook op de rijbaan, maar ik kijk ter plekke wat redelijk is. Er zijn in Nederland wel enkele boetes uitgedeeld, maar zeker op drukke wegen is de politie in de praktijk heel redelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *