Een rake analyse van Maartje Martens over het ‘herstel’ van de woningmarkt:
Zo worden stijgende woningprijzen en transacties direct gezien als marktherstel, terwijl er momenteel wellicht eerder sprake is van waardeherstel. Het aantal verkopen loopt immers terug en koopstarters haken steeds vaker af. De groei van het eigen woningbezit stagneert en loopt mogelijk zelfs terug.
Dat woningprijzen na 2014 toch zijn gaan stijgen is in hoofdzaak te danken aan de nieuwe rol van een oude speler op de koopwoningmarkt. De particuliere belegger.
Boeiende analyse (presentatie) van Maartje Martens, een woningmarktanalist die als een van de weinigen waarschuwde voor vorige crisis op de woningmarkt. Allereerst waarschuwt ze voor de het droogkoken van de markt voor starters, doordat deze woningen door investeerders worden gekocht. Maar als die woningen ‘op’ zijn, kan het in het hogere segment wel eens stokken omdat de verhuisketen stagneert en de jongeren van nu verplicht worden om te huren. Daardoor kunnen zij niet de verkoopwinst inzetten om hun volgende woning te financieren.
Hieruit leid ik twee dingen af: het is -gezien de druk op het starterssegment- nog steeds slim om daar een woning te kopen. Echter, juist in het hogere segment kan het wel eens gunstig zijn om een paar jaar te wachten.
Hoe kijk jij nu naar de woningmarkt?Â
Eigenlijk wel een beetje hetzelfde. Wij zitten in een woning uit de eerste categorie en zouden verplaatsen naar een woning in de tweede categorie. Daarvan zien we nu – hier in het dorp dan – echt een oververhitting qua prijs. Omdat we weten dat ons huis qua prijs altijd interessant blijft voor een bepaalde doelgroep, maar huizen in het hogere segmenten te maken kunnen krijgen met best stevige waardeschommelingen, blijven we nu eerst zitten. Dan laten we ons geld in die tussentijd wel voor ons werken en grijpen we onze kans als er straks weer een dip komt. Want die komt er vroeg of laat toch altijd weer.