Maak gebruik van je secundaire arbeidsvoorwaarden!

Een cursus houtbewerking kost geld. Dat is niet erg, maar als het goedkoper kan, dan maken we daar natuurlijk gebruik van. Bijvoorbeeld omdat de werkgever een persoonlijk budget als één van de secundaire arbeidsvoorwaarden aanbiedt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden (het is nogal een mond vol) zijn de voorwaarden naast je loon. Jouw loon is een primaire arbeidsvoorwaarde, net zoals het vakantiegeld en de bonusregeling. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding, een lease-auto of korting als je iets bij de werkgever aanschaft.

Persoonlijk budget.

Zowel meneer als mevrouw hebben als secundaire arbeidsvoorwaarde een persoonlijk budget bij de werkgever. Dit is een stukje bovenop het loon wat we kunnen besteden naar eigen inzicht. Nu is de hoogte van en zijn de voorwaarden voor een persoonlijk budget binnen elk bedrijf verschillend. Meestal kun het budget uitgeven aan extra vrije dagen, studieverlof of een fitness abonnement.

Er zitten echter ook verschillen in per organsiatie of CAO. Mevrouw mag bijvoorbeeld haar mobiele telefoon en studieboeken betalen van haar persoonlijke budget, terwijl meneer een parkeervergunning mag aanvragen van het geld.

Eigen cursussen.

Meneer mag cursussen volgen van het geld. Dat hoeft niet eens een cursus te zijn die de werkgever goedkeurt: een deel van het bedrag mag volledig naar eigen inzicht besteed worden. Bijvoorbeeld aan een houtbewerkingscursus. Zelfs al zou je een cursus breien volgen, wordt het nog betaald.

Het doel van deze regeling is dat je jezelf blijft ontwikkelen, zelfs al is dat niet direct in het eigen vakgebied. Zo blijf je leren en kun je jezelf eventueel zelfs omscholen. Mocht je ooit ontslagen worden, dan blijf je korter werkeloos. Dat is ook gunstig voor de werkgever, omdat hij dan minder lang een WW-uitkering hoeft te betalen.

Meneer Spekvet heeft niet de intentie om een professionele timmerman te worden, maar de regeling scheelt wel de helft van het geld. En dat is toch mooi meegenomen.

Heb jij ook fijne secundaire arbeidsvoorwaarde waar je gebruik van maakt?

Een gedachte over “Maak gebruik van je secundaire arbeidsvoorwaarden!

  1. Ik heb inderdaad ook zo’n potje op mijn werk (IKB heet het bij mij), maar nooit over nagedacht dat zo te besteden (naast verlof en uitbetalen) terwijl ik wel (zonder dollen!) over een timmercursus na zit te denken. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *