Hoe kunnen we zo min mogelijk tijd besteden aan reizen?

Gekke vraag, zul je waarschijnlijk denken als je deze titel leest. Maar op de site van De Correspondent verscheen laatst een artikel waarin Thalita Verkade stelde dat je op de fiets veel sneller bent dan je denkt. De auto moet je immers nog terugverdienen, en dat kost -aldus het artikel- een werkdag per week. Daarmee is de fiets per saldo een sneller vervoersmiddel dan we denken.

foto: Mark Ahsmann

Dit soort berekeningen zouden gesneden koek moeten zijn voor de gemiddelde fire-aanhanger (een fire-ist?), maar vreemd genoeg hebben wij nog nooit zo’n berekening gezien. Bovendien heeft meneer een speed pedelec, en daarvoor kun je natuurlijk ook een berekening maken! Daarom maken we in deze blog de vergelijking. 

Welke vergelijking maken we?

In huize Spekvet hebben we drie vier mogelijke vervoersmiddelen: een auto, een elektrische fiets en een gewone fiets (en het OV). We rekenen uit hoe snel een bepaald vervoersmiddel is. Die snelheid bestaat uit twee delen: de snelheid waarmee je jezelf (gemiddeld) verplaatst, en de tijd die je moet werken om de kosten terug te verdienen. Die tijd tellen we op bij de tijd die je nodig hebt om ergens te komen. Je had immers minder kunnen werken als je niet had geïnvesteerd in de auto. De kosten worden vertaald naar het aantal uren, waarbij we rekenen met een netto fulltime salaris van 2500 euro per maand.

Omdat de berekeningen best uitgebreid zijn, hebben we een Excel-sheet gemaakt. Dan kun je zelf zien wat de uitkomst is, maar ook zelf een berekening maken. Ook kun je kritiek geven op de onderbouwing van ons werk. Deze scheet hebben we gebruikt voor onze eigen berekeningen. Om deze blog niet te vervuilen met allerlei berekeningen, gaan we hier vooral in op de uitkomsten.

Wat kost een vervoersmiddel als hij stil staat?

Voordat je überhaupt een kilometer gereden hebt, kosten vervoersmiddelen die je bezit al geld. Daarbij moet je in alle gevallen denken aan afschrijving, en (in beperkte mate) aan onderhoud. De speed pedelec en de auto moet je verplicht verzekeren, en een auto kost ook nog wegenbelasting.


€ per maandUren per maand
Fiets € 16,441 u
Auto€ 196,006,3 u
Speed pedelec€ 104,17
12 u
OV€ 00 u

We zijn in totaal al meer dan 20 uur per maand aan het werk om überhaupt vervoersmiddelen te bezitten! En dat is nog maar het begin… Het lijkt er dan ook op dat het niet hebben van een auto of speed pedelec wel eens de slimste optie kan zijn. 

Welk vervoersmiddel kost het minste reistijd?

Laten we eens kijken wat verplaatsen naar het werk voor tijd kost. Meneer moet ongeveer 45 kilometer verplaatsen, mevrouw moet ongeveer 10 kilometer reizen. De exacte afstand hangt natuurlijk af van de route, en daarmee verschilt deze soms licht. Allereerst kijken we naar de reistijd. We kijken hier naar full-time rijden met een enkel vervoersmiddel:

VervoersmiddelMeneerMevrouw
Fiets81,3 u18,1 u
Auto28,1 u13,7 u
Speed pedelec40,6 u
10,6 u
OV53,1 u25,2 u

Voor meneer is met de fiets gaan helemaal geen optie, terwijl de verschillen voor mevrouw veel kleiner zijn. De speed pedelec is voor haar het snelst, met als goede tweede de auto. Het OV is voor ons beiden eigenlijk geen goede optie, hoewel we in een grote stad wonen. Onze ervaring is dat een bus eigenlijk nooit snel is, en dat de trein alleen snel is zal zowel vertrekpunt als bestemming zeer snel te bereiken zijn vanaf een station.

Welk vervoersmiddel kost het minste tijd?

Maar wat als je nu de tijd dat je moet werken om het vervoersmiddel te betalen meeneemt? We kijken dan naar de totaalkosten van het vervoersmiddel, die je terugverdient tegen een netto (fulltime) uurloon van €2500 per maand. Dan verandert het plaatje opeens:

VervoersmiddelMeneerMevrouw
Fiets82,2 u19,1 u
Auto49,6 u28,6 u
Speed pedelec47,7 u
17,7 u
OV65,2 u27,1 u

Op dat moment geldt opeens dat voor beide routes de speed pedelec het snelste vervoersmiddel is!

Wat we niet meenemen, is gederfd rendement op de investering. Wat we hier ook nog niet meenemen is gezondsheidswinst en een hogere levensverwachting. Wanneer we dat meenemen, valt de berekening voor de speed pedelec en de fiets nog voordeliger uit.

VervoersmiddelMeneerMevrouw
Fiets76,2 u13,1 u
Auto49,6 u28,6 u
Speed pedelec41,6 u
11,7 u
OV65,2 u27,1 u

Op basis van deze cijfers lijkt het bijna een no-brainer om (bijna) alles op de fiets te doen. Doe indien nodig een regenpak aan, en gaan! Maar toch is het in de praktijk heel handig om een auto erbij te hebben. We willen regelmatig langere stukken rijden, en bij slecht weer pakt meneer regelmatig de auto. Bovendien woont onze familie wat verder weg, en gunnen we onszelf de luxe van een auto. Het hebben van een auto is daarmee eigenlijk een gegeven voor ons. 

En wat is onze optimale vervoersmix?

Dat roept wel de vraag op: wat is dan de optimale vervoersmix voor ons? Voor mevrouw is dat vrij gemakkelijk: een normale fiets heeft haar voorkeur. Bovendien is een fiets in Nederland een voortuig wat je zo ongeveer moet hebben. Dat geldt ook als je een speed pedelec hebt: die zet je niet op elke plek neer. Als je het ene uur wat je moet werken voor de fiets al meeneemt, is het verschil met een speed pedelec te verwaarlozen. Fietsen is daarmee een verantwoorde keuze. 

Maar voor meneer liggen de reistijden dichter bij elkaar. Hij bespaart weliswaar 8 uur per maand door met de speed pedelec te gaan, maar de auto kostte al 12 uur per maand om alleen te bezitten. Daarmee zou het interessanter zijn om de auto -nu we hem toch hebben- zo veel mogelijk te gebruiken. Immers: full time fietsen en een auto in bezit hebben, kost (wanneer we de gezondheidswinst respectievelijk niet en wel meenemen) 60,4 en 54,3 uur per maand. Het enkel rijden van de auto zou 49,6 uur kosten. Daarmee zou een auto een slimmere oplossing zijn.

Reizen als quality time.

Maar er gelden voor deze discussie niet alleen maar argumenten rondom het al dan niet sneller financieel onafhankelijk worden. Om eens een paar argumenten aan te halen:

 • Door te fietsen, hoeven we minder te sporten. We kunnen (en doen) het wel, maar het moet niet;
 • Het is veel milieuvriendelijker om een fiets te pakken, in plaats van de auto;
 • Fietsen is ook veel leuker (zolang het droog is). 

Als laatste argument: reistijd hoeft geen verloren tijd te zijn. Een vriendin vertelde ons laatst dat ze bewust met de trein is gaan reizen om boeken te kunnen lezen. Op deze manier komt ze opgeladen en uitgerust op haar werk aan. Meneer luistert veel podcasts onderweg. Daarom vinden we reistijd zelf daarom minder zwaar wegen dan de kosten.

Hoe kun je dit zelf berekenen?

We hebben een Excel-sheet gemaakt zodat iedereen zijn eigen berekening kan maken. Met behulp van deze sheet kun je snel experimenteren wat jouw optimale vervoersmix is, en wat je kunt doen om minder tijd kwijt te zijn met reizen. Daarvoor moet je de volgende zaken op de tweede tab invullen:

 • Bepaal hoe ver het is om naar jouw werk te komen, en hoe lang je daar over doet. Die tijd bepaalt de gemiddelde snelheid waarmee je reist. Bedenk ook dat een auto parkeren doorgaans lastiger is dan het parkeren van een fiets. Tel die tijd gewoon op bij de reistijd, dat is wel zo eerlijk. Neem ook files mee in jouw (gemiddelde) reistijd. 
 • Vul in hoe vaak je welk vervoersmiddel gebruikt, zowel zakelijk als privé. Deze tijden worden bij elkaar opgeteld. Wil je dat jouw privé-reisgedrag niet meetelt, zet die dan op nul.
 • Vul in hoeveel je verdient en hoe lang je werkt, en wat gegevens over de vervoersmiddelen die je hebt. Daarbij kun je wat betreft restwaarde twee keuzes maken: je kunt de restwaarde van dit moment invullen (bijvoorbeeld via de ANWB koerslijst), of je kunt de restwaarde in de toekomst bedenken. Vul dan ook het aantal maanden in dat je het voertuig denkt te bezitten. De tweede methode zal een wat lagere kilometerprijs opleveren, omdat auto’s jaarlijks doorgaans ongeveer 20% van hun waarde verliezen. Dat bedrag wordt natuurlijk steeds lager. 

We hopen dat veel mensen gebruik zullen maken van deze sheet, en dat we daarmee laten zien dat fietsen -zoals de correspondent al zegt- veel aantrekkelijker is dan veel mensen denken.

We zijn benieuwd naar jullie inzichten! We hopen vooral dat meer mensen voor een speed pedelec kiezen. 🙂

17 gedachtes over “Hoe kunnen we zo min mogelijk tijd besteden aan reizen?

 1. Wat een leuke invalshoek. En top dat je het helemaal in xls hebt uitgewerkt 🙂 !
  Het grappige is dat bij mij de motor met grote afstand (pun intended) de goedkoopste is. Ik heb de waarden ingevuld bij de auto. Aanschaf en rijkosten zijn laag en je bent er ook nog een snel.
  Hoogstens op gezondheid scoort de motor wat lager. Maar dat is alleen als je er naast gaat liggen….

  1. Motorrijden lijkt me wat actiever dan autorijden. 😉 Dat een motor goedkoper is, kan ik me ook goed voorstellen! Wellicht is een elektrische motor een optie? 😉

 2. Kwaliteit. Het echte probleem vind ik overigens dat mensen ver van hun werk wonen en veel reizen. Natuurlijk ga je daar deels zelf over. Fiscaal stimuleren(bijv alleen eerste 20 kilometer reiskostenvergoeding) leidt volgens mij tot nog verder leeglopen van de krimpregio’s.
  Qua werk en vrienden heb ik mijn woonplaats bewust gekozen en probeer zoveel mogelijk lokaal te doen. Niet hoeven reizen is natuurlijk nog altijd de meest gunstige optie, voor je gezondheid, portemonnee en omgeving.

  1. Eens! Ben ook bewust in de stad gaan wonen waar ik werk. Of eigenlijk andersom. Ben bewust in een grote stad gaan wonen omdat hier makkelijker werk te vinden is.

  2. Klopt! Nadeel is dat mevrouw Spekvet precies de andere kant op gaat. We zitten dus optimaal op de route, alleen niet helemaal in het midden. Wellicht moet ik op termijn toch maar ander werk zoeken…

 3. Leuke tool!

  Ik ben gezegend dat mijn werk op fietsafstand is en daar ook nog eens een reiskostenvergoeding voor krijg. Daarbij komt dat ik niet of nauwelijks wat heb betaald voor mijn fietsen (afdankers familie, vrienden, kennissen).

  Kosten: 62,52 euro per jaar (onderhoud en aanschaf)
  Reiskostenvergoeding: 180 euro per jaar

  Maakt een winst van 117, 48 per jaar…. Lekker Fire-ish 🙂

 4. Mr Money Mustache heeft wel dergelijke berekeningen gemaakt, maar vlgns mij niet op deze manier uitgewerkt. Een leuke post!

  Heb zelf de auto de deur uitgedaan (reed minder dan 6k p jr) en fiets 12.5 km naar werk. Doet de conditie en bankrekening goed!

 5. Tof artikel! Nog nooit op deze manier over reizen nagedacht. Ikzelf woon op 10 minuten fietsen van het station, dus heb jaren terug al de auto voor de trein ingewisseld. Sindsdien heb ik heel veel tijd extra (om bijvoorbeeld mijn blog te schrijven). Voor mij kost auto/file rijden ook erg veel energie, dus dat doe ik liever zo min mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *