Going off the grid.

Eerlijk is eerlijk: op dit moment is het vrijwel onmogelijk voor ons om letterlijk van het grid van te gaan. We wonen namelijk in een appartement. En zelfs al zouden we in een vrijstaand huis wonen, zou het nog een uitdaging zijn. Maar ‘going of the grid’ kun je ook veel groter, veel fundamenteler, aanpakken. Hoe ver ga je dan? Daar gaat onderstaande film over.

Voordat je de film kijkt, wel een kijkwaarschuwing. Thomas Massie, degene die geïnterviewd wordt, is een van de meest conservatieve leden van het House of Representatives, en een Republikein. Hoogstwaarschijnlijk ben je het niet eens met één van zijn (libertijnse) standpunten. 

Waarom is het dan toch interessant? Omdat het -uiteraard- inspireert. Maar ook omdat deze man laat zien waar je in Amerika al tegenaan loopt als je volledig zelfvoorzienend wilt leven. Dat wil zeggen: zelfstandig energie en voedsel produceren, en daarnaast zo min mogelijk te maken willen hebben met de buitenwereld. 

Want in de praktijk heeft de overheid -ook de Amerikaanse- nog zeker wat te zeggen als je zelfvoorzienend wilt leven. Dat is in Nederland ook zo: een van de blogs die ik volg (ons nieuwe ECO-huis) heeft bijvoorbeeld best veel moeite gehad om een bouwvergunning te krijgen. De regels zijn in Nederland ook best streng. Voor het kappen van een boom moet je in veel gemeenten vergunning aanvragen. Dat zijn maar twee voorbeelden, en zo zijn er nog veel meer. 

Profiteren van de staat.

Wat minder direct, maar ook van belang: in Nederland betalen we relatief veel belasting. Daar krijgen we ook veel voor terug: goede zorg, infrastructuur, een goed onderwijsstelsel. Als je ‘off the grid’ gaat, betaal je daar niet (meer) aan mee. Want je betaalt (omdat je hoogstwaarschijnlijk minder werkt) minder inkomstenbelasting, minder BTW en geen energiebelasting. 

Als je het zo bekijkt gaan veel consuminderaars al ‘off the grid’. En dat heeft consequenties. Want daardoor maak je (tot op zekere hoogte) gebruik van een systeem waar je niet voor betaalt. Dat is niet iets wat wij kunnen veranderen: enkel de overheid is in staat om belastingwetgeving zodanig te wijzigen dat er meer belasting geheven wordt voor consuminderaars, op welke manier dan ook.

En stel dat dat gebeurt: zou je daar mee instemmen? Of zou je liever willen dat we de staat (zoals in Amerika) verkleinen, en minder geld gaan uitgeven? 

2 gedachtes over “Going off the grid.

  1. Het financieel niet meer bijdragen als je consumindert gaat niet altijd op. Dat idee van niet meer bijdragen leefde ook bij de redactrice van de Belgische krant De Tijd toen ik door haar geïnterviewd werd. Ik heb het toen voorgerekend: een niet meer werkende consuminderaar die leeft van een veilige opname van 3.5% betaalt 50% meer belasting (via de vermogensrendementsheffing) dan een modaal verdienende en inkomstenbelasting betalende Nederlander die hetzelfde besteedbaar inkomen per maand heeft: https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/op-veertig-met-pensioen/

    1. Daar vallen nogal wat kanttekeningen bij te plaatsen. Niet in de laatste plaats omdat de niet meer werkende consuminderaar meestal een hoger dan modaal inkomen had. Langer werken had dan ook (veel) meer opgeleverd voor de overheid. Daarnaast omdat diezelfde consuminderaar minder uitgeeft, waardoor er minder BTW geheven kan worden. Zeker als je stopt met werken worden de uitgaven nog lager.

      Ik zal eens kijken of ik wat scenario’s kan uitrekenen op basis van de bestaande tarieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *