Jaarplannen voor 2019

2019 is ook voor ons aangebroken. Een nieuw jaar betekent voor ons nieuwe plannen. En hoewel we iedereen aanmoedigen om goede voornemens te maken, gaan we dit jaar zelf een stapje verder. We hebben jaarplannen gemaakt.

Voor ons geen spannende plannen op financieel gebied. Het wordt vooral het voortzetten van de doelstellingen van dit jaar, met wederom een savingsrate van +50%. We zijn dinky’s, en hebben daardoor weinig kosten. Een van de belangrijkere trendbreuken in 2018 was dat we meer geld hebben uitgegeven aan ‘vrije tijd’. We besteden meer geld aan onze hobby’s, aan cadeau’s en uit eten. Dat is goed, want dat is geld wat we willen uitgeven in plaats van moeten uitgeven. In 2019 zal dat niet anders zijn. Er staan vooralsnog geen grote veranderingen op stapel in financiële zin. Wat dat betreft is het leven saai, en dat is goed.

Op andere gebieden gaat er wel een en ander bij ons veranderen. Zo hebben we dit jaar voor het eerst jaarplannen opgesteld. Initieel zijn dat plannen voor onszelf, maar we werken ook aan een gezamenlijk plan. Mevrouw gebruikt daarvoor een succesplanner. Meneer heeft een jaarplan gemaakt met behulp van het boek GRIP van Rick Pastoor.

In essentie lijken deze beide methoden erg op elkaar, hoewel de uitvoering verschilt. Beiden doorlopen ze drie fases:

  1. Terugkijken
  2. Evalueren
  3. Vooruit plannen

Dit doen beide methodes op per week, maand, kwartaal en jaar. Het duurt niet lang: elke week een uur, terwijl je op jaarniveau wellicht een dag besteedt. En dat is goed bestede tijd, want je gaat veel bewuster leven!

Terugkijken

Het belang van terugkijken is dat je weer weet wat je het afgelopen jaar bereikt hebt. Want alhoewel je per dag weinig voortgang lijkt te maken, kan er in een jaar enorm veel gebeuren. Terugkijken met behulp van jouw agenda, tijdslijnen op social media of de fotohistorie op je telefoon kan wonderen doen om hoogte- en dieptepunten weer op te halen. Je kunt daar een kleine samenvatting (tekstueel, of met een tekening) van maken. Als je dat een aantal jaar achter elkaar doet, kun je gemakkelijk terughalen wat er over de jaren heen gebeurd is!

Evalueren

Dan is het tijd om te evalueren. Waar vind je dat je staat? Dat doe je op allerlei aspecten: werk/carrière, sociaal leven (partner, kinderen, familie en vrienden), vrije tijd (vrijwilligerswerk, hobby’s en andere projecten), maar ook lichamelijke en geestelijke gezondheid. Natuurlijk is het financiële aspect ook belangrijk, en dat kun je hierin prima meenemen. Het levenswiel van de Succesplanner is daar een prima hulpmiddel bij, ook bij het vooruit plannen.

Vooruit plannen

Als je weet waar je staat, kun je gaan bedenken waar je naartoe wilt. Rick Pastoor geeft aan dat je doelen moeten maken die je in 3 maanden moet realiseren, en ik sluit me daarbij aan. Zeker voor wat grotere dingen is een maand tekort, maar 3 maanden zijn uitstekend. Denk aan het leren hardlopen, of het volgen van een cursus. Het is ook genoeg tijd om een wezenlijke gedragsverandering te realiseren.

Plannen voor het leven

Als vooruit gaat plannen, kom je erachter dat je steeds groter gaat plannen. Wellicht kom je zelfs uit bij de vraag wat je in het leven wilt bereiken. Dat is goed! Anderzijds is de vraag beantwoorden best lastig. Je kunt als alternatief het vormen van een levensdoel meenemen als één van de doelstellingen van komende maanden.

Voor ons staat komend kwartaal de werk/privé-balans hoog op de agenda, evenals een push op het gebied van zelfontwikkeling. Meneer zal zich weer meer in het community-leven storten om zijn werkgerelateerde skills te verbeteren. Ook gaat hij meer boeken lezen, met hetzelfde doel, terwijl hij minder tijd op de telefoon wil zitten. Dat laatste gaat overigens heel erg goed! Meer daarover op een later moment.

Heb jij jaarplannen gemaakt voor 2019?

4 gedachtes over “Jaarplannen voor 2019

  1. Succes met het uitvoeren van de plannen. Ben je van plan hier concreet over te gaan schrijven? Lijkt mij in elk geval interessant om te volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *