FIRE meetup: passief in het kwadraat

Vandaag was de FIRE-meetup in Haarlem. Dat zijn altijd dagen waar ik (meneer) naar uitkijk. Inmiddels ken ik verschillende mensen ook van buiten de meetup. Ons Slack-kanaal helpt daar ook erg bij. Het is leuk die mensen weer te ontmoeten, dit keer in het pittoreske Haarlem!

Deze keer spraken de onderwerpen mij extra aan. Passief bouwen zie ik als belangrijk onderdeel van het onafhankelijker worden, en wij willen in een volgend huis (waarvan wij hopen dat het ons ‘eindhuis’ is) veel van deze technieken toepassen. En hoe cool is het om niet alleen passief inkomen te hebben, maar ook een passief huis. Je bent dan dubbel passief, aldus de spreker. 😉

Belangrijkste les: let niet alleen op isolatie, maar ook op ventilatie. Hoe gecontroleerder kunt ventileren, hoe beter het is. Dat betekent dat je huis eigenlijk ‘luchtdicht’ moet zijn, waarbij je enkel via balansventilatie (systeem D) ventileert. De afvoerlucht wordt in dit systeem (indirect) gebruikt om de frisse lucht op te warmen. Dat scheelt een hoop verloren energie. Een (vrijwel) luchtdicht huis gebruikt tot 75% minder energie dan een huis wat niet (goed) luchtdicht is. Dat is een groot verschil!

Het tweede verhaal ging over het gebruik maken van de negatieve rentestanden. Door een slimme ingewikkelde optie-constructie kun je ook geld lenen en aan het einde minder geld terugbetalen. Het geleende geld kun je vervolgens in de tussentijd weer gebruiken om daarmee rendement te maken. Het luistert best nauw, ik vond de opbrengst best laag en je moet veel (belegd) geld (en kennis!) hebben om hiervan gebruik te kunnen maken. Daarom gaan wij het niet doen.

Maar uiteindelijk gaat het bij ons vooral om de gesprekken. Daar was tijd genoeg voor! Ik had niet verwacht dat we het zouden hebben over fosfaatrechten, de Brexit en we zouden zoeken in de statistische database van het CBS. En er waren ook veel mensen die wilden meedenken over onze huizenzoektocht naar een eindhuis, waarover later meer. Ik heb met bestaande en nieuwe mensen (meer dan 50% was nieuw!) gesproken, en het valt me elke keer weer op dat iedereen zijn eigen route loopt. Dat is heel erg inspirerend om te horen, zelfs al staat iemand aan het begin van de reis. Mocht je deze keer gemist hebben, dan hoop ik dat je er de volgende keer wel bij bent.

Dank aan Cheesy voor de organisatie, en dank aan alle aanwezigen voor jullie input. Ik vond het heel erg leerzaam en we hopen jullie allemaal op Slack te zien!

7 gedachtes over “FIRE meetup: passief in het kwadraat

 1. ‘t was een leuke dag, goede locatie en prima georganiseerd! De gesprekken waren prima, de mensen aardig en toegankelijk en het afsluitende etentje in Haarlem was erg gezellig

 2. Als de volgende sessie iets bereikbaarder is dan ben ik er ook bij. Passief huis klinkt heel interessant. Dubbel passief, dat lijkt mij wel wat. Opties klinkt heel spannend 😉

  Bedankt voor de wrap-up!

 3. Leuk stukje spekvet. Ik vond het ook weer een leuke dag. Ik was aan het einde van de dag wel helemaal gesloopt. Vast door alle interessante gesprekken en nieuwe inzichten.

 4. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het (finanacieel) rendement van een passief huis eruit ziet tov de situatie dat je in een niet-passief huis woont en de meerkosten (van passief huis) zou gebruiken voor (passief) beleggen. Ik kom veel enthousiaste verhalen tegen over passieve huizen, maar een simpel overzichtje wat dat allemaal wel niet kost ben ik nog nooit tegen gekomen.

  1. Het is heel lastig om het rendement in algemene zin te bepalen, omdat het van huis tot huis verschilt. Wij gaan bij het ‘eindhuis’ er wel naar streven, maar passen het waarschijnlijk vooral toe bij zaken die we toch al gaan aanpakken. Dan is de meerprijs beperkt, en daarmee de toegevoegde waarde hoog. Een normaal huis passief maken kost ongeveer €38.000, maar het is in hoge mate afhankelijk van je uitgangssituatie. Bovendien is ‘passief’ ook een generieke term. Het ene passieve huis verbruikt 75% minder energie dan het andere.

   Een belangrijk aspect wat mensen vaak vergeten is het comfort. Dat werd in de presentatie ook benoemd: (koude) luchtstromen door het huis en slechte luchtkwaliteit (of zelfs schimmel) zijn zaken waar ik evenmin op zit te wachten. Het is moeilijk om daar een waarde aan te geven, maar ik vind het wel belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *