Waarom wij veel geld uitgeven aan een huis. [Longread]

Bodiam Castle, East Sussex, UK

Cheesy slaat de spijker op z’n kop: een huis van €700.000 is in wezen waanzin. Kun je, zoals Adine zegt, ook gelukkig zijn in een kleiner huis? Vast wel. Waarom kijken wij dan toch in een huis in deze klasse? Omdat het eigenlijk nauwelijks loont om lager te kijken. In deze longread leggen we uit waarom. 

Op dit moment wonen we in een startersappartement. Meneer heeft dat een paar jaar geleden gekocht, en het kost ons praktisch niets. Om precies te zijn: 258,49 per maand. Dan hebben we het over belastingen, VVE en energie. Het onderhoud is minimaal, en kost ongeveer 50 euro per maand. Deze zit, hoewel dit eigenlijk een reservering is, inbegrepen in deze kosten. 

Toch heeft een huis als dit ook nadelen. We hebben geen buiten waarin we rustig kunnen zitten. Mevrouw mist een bad, en er is geen eenvoudige manier om dit in te bouwen. Energie besparen is lastig, omdat je voor vrijwel elke serieuze maatregel (zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp) met de VVE te maken hebt. Op termijn is het huis eigenlijk te klein, omdat het voor meer dan twee personen domweg krap wordt. En omdat het huis niet op de begane grond zit, zijn grote spullen altijd extra lastig. Vaak kun je er wel omheen werken, maar dat soort dingen kosten geld. 

Waarom wij investeren in een huis.

Minder bezit is voor veel mensen belangrijk. In het licht van FIRE is dat ook logisch: als je minder huizen hebt, ben je sneller financieel onafhankelijk. Maar ben je gelukkig als je in je kleine appartementje zit met je familie? Wij denken dat je dan een te korte afslag genomen hebt. 

En natuurlijk kun je minder thuis zijn: veel mensen ambiëren om te gaan reizen. Wij niet. In de eerste plaats omdat vooral mevrouw ‘gewoon’ wil blijven werken, en vakantiedagen eindig zijn. Maar ook omdat we reizen maar tot op zekere hoogte leuk vinden. Meneer wil standaard na 7-10 dagen naar huis.  Het eigen bed slaapt toch het lekkerst, alle mooie bedden ten spijt – laat staan de kampeeroplossingen. 

Wij geloven dat een fijn huis een ontzettend belangrijke basis is voor een leven met voldoening. Het is voor ons een basis om onze hobbies uit te oefenen: koken, houtbewerken, tuinieren en gezellig eten met vrienden. Maar ook gewoon een boek lezen. Reizen staat gewoon niet bovenaan ons lijstje. Dure huisdieren (zoals hondjes) evenmin. 😉

Hoe rekenen we?

Maar als je dan graag in huis zit, heb je daar wel eisen bij. En onze eisen zijn wellicht vrij hoog. Toch kunnen we een deel daarvan zelfs financieel verantwoorden. Rekenen aan de kosten van huizen is per definitie arbitrair. Want reken je inclusief of exclusief aflossing van de hypotheek, en over hoeveel jaar schrijf je zaken af? Welke waarde hecht je aan comfort? En wat is zijn de kosten van gedragsveranderingen? Daarom hanteren we een aantal principes:

 • De extra kosten voor een huis worden gefinancierd door een hypotheek. Een hypotheek kun je tegenwoordig voor ongeveer 2,5% rente goed afsluiten. Dat zijn de extra uitgaven voor een groter huis. We gaan uit van een aflossingsvrije hypotheek, omdat aflossen vooral een zaak van cashflow is.
 • Het huis wordt over tijd niet duurder (of goedkoper).
 • Tijd nemen we niet mee. In sommige gevallen besparen we (reis)tijd, in andere gevallen zullen we meer tijd kwijt zijn aan onderhoud. Wij hebben nooit moeite gehad met onderhoud aan huis en tuin doen, in feite hadden we er wel lol in. 
 • We gaan er vanuit dat overige posten (gemeentebelasting, energie, onderhoud) ongeveer gelijk blijven. Dat heeft een reden: een groot huis is niet per se complexer dan een klein huis. Met de huidige isolatiewaarden zijn de warmteverliezen ook niet per sé groter. En elektriciteit verbruik je niet per vierkante meter.  Daarom beschouwen we deze post (voor de eenvoud) als niet significant. 

Dit is enorm arbitrair. Je kunt beargumenteren dat tijd geld waard is, en dat je daarom meer uitgeeft. Onderhoud en energie zijn in de praktijk wel (wat) duurder. Maar je moet ergens vanuit gaan. 😉 

Must haves.

Hence, een nieuw huis voor de familie Spekvet. En dat is geen gekke stap: vrijwel iedereen stroomt op een gegeven moment door naar een groter huis, omdat je de ruimte met een gezin domweg nodig hebt. Dan komt er een eisenpakket bij die we op kunnen splitsen volgens de bekende MoSCoW-methode: must have, should have, could have, won’t have. Voor ons krijg je dan het volgende:

 • Een bad (hier valt voor mevrouw niet over de discussiëren),
 • Minimaal 3 slaapkamers
 • Een tuin
 • Een schuur/garage waar wat houtbewerkingsapparatuur kan staan. 
 • Dichtbij het werk van mevrouw (max 10-15km)

Die laatste eis is voor ons belangrijk: een (extra) auto om een grotere afstand te overbruggen, kost al snel 300 euro per maand, plus nog de tijd die je nodig hebt om op het werk te komen. Bovendien moet je het gebrek aan beweging compenseren met sport, wat ook tijd kost. Per saldo is het rendabeler (volgens de 2,5% regel) om ongeveer 150.000 euro meer uit te geven aan een huis dichtbij werk (bij een van de grote steden in Nederland), dan om ver weg te gaan wonen. En nee, een andere baan is -vanwege het specialisme van mevrouw- geen optie. Het zou simpelweg nog veel meer geld kosten. 

Wat kun je daarvoor krijgen? Laten we naar Rotterdam, Amsterdam en Utrecht kijken. In Rotterdam kun je vanaf ongeveer 275.000 euro meedoen, in Amsterdam doe je vanaf pakweg 325.000 euro mee, en in Utrecht ongeveer vanaf hetzelfde bedrag. So far, so good. 

Should haves.

Let wel: dit zijn minima. Want al deze huizen vereisen -elk op hun eigen manier- aanpassingen. Want als we voor een huis gaan waarin we zo veel mogelijk onafhankelijk willen worden, dan komen er een aantal eisen bij. 

 • Het huis moet energieneutraal (nul-op-de-meter) kunnen worden. Een gezin verbruikt ongeveer 150 euro per maand aan energie. Daarvoor moet je eerst ongeveer 7.000 in zonnepanelen investeren, plus nog in een warmtepomp (€7.000). En aangezien energie alleen maar duurder wordt, loopt de opbrengsten in de toekomst waarschijnlijk op. Maar voor die €150 euro die je bespaart, kun je €70.000 lenen. 
 • Er moet een oprit zijn, om de auto op te laden (eenmalige kosten: €1.500). Opladen kost 30ct per kWh + (vaak) opstartkosten, thuis opladen kost 20ct. Als je de zonnepanelen goed inzet, gaat dat nog verder omlaag. Als je auto 0,15kWh per kilometer verbruikt en je kunt voor 20.000km per jaar thuis opladen, scheelt dat 3000kWh tegen ongeveer 10 cent. Dat is 300 euro per jaar, met ongeveer 30 euro opstartkosten per maand. Dat maakt deze opbrengst 55 euro per maand, waar je €25.000 voor kunt lenen.

En omdat we het hier over een huis hebben waarin we een tijd moeten kunnen wonen, zijn een aantal extra eisen wel zo handig:

 • 4 slaapkamers
 • Een fatsoenlijke wijk met goede voorzieningen
 • Minimaal 125m2 binnenruimte
 • Een moestuin is wenselijk
 • Minimaal 250m2 buitenruimte (we wilden en een moestuin, en ruimte om buiten te zitten)

Omdat ik niet van alle grote steden de buurten goed ken, ga ik hier geen voorbeelden geven. Maar je komt met deze eisen al snel op een huis van €500.000 euro uit in Amsterdam in Utrecht, en voor €450.000 euro in Rotterdam. Lees: +95% van alle huizen heeft minimaal deze prijs). Goedkoper kan in sommige gevallen, maar dan moet je er vanuit gaan dat je echt fors moet gaan verbouwen en/of significant inlevert op een van bovenstaande eisen.

Could haves.

In deze prijs zit €50-100.000 ‘woongenot’. Dat wil zeggen dat je daarmee goede voorzieningen in de buurt en ruimte in en rond het huis koopt.Dat zijn voor ons belangrijke wensen om gelukkig te zijn. En als we het toch over luxe hebben:

 • Voor dit bedrag willen we ook achterom kunnen lopen, of tenminste niet door het huis hoeven
 • Een beetje sfeer (of de potentie daartoe) is ook wel wenselijk
 • Aangezien meneer houtbewerkt, is een iets grotere schuur ook fijn.

Daarmee is onze zoekopdracht compleet. En we verwachten qua aankoopkosten niet minder dan €500.000 kwijt te zijn in de huidige markt. Hoe dichter we daarbij zitten, hoe beter het is. En daar komt, om alles echt mooi op orde te krijgen, ook nog wel een significant bedrag bij. 

Wat als je een deel van de eisen los laat? 

Je kunt geld besparen door een deel van de eisen te laten varen. Logische consequentie is dat we dan hoogstwaarschijnlijk nog een keer gaan verhuizen. En zoals Mariimma al zegt: een nieuw huis is duur. Verhuizen, makelaars, overdrachtsbelasting, verbouwen, het kost al snel veel geld. €30.000 is, zelfs al kies je voor een klein huis, geen gek bedrag dat je tijdens een verhuizing uitgeeft als je de plek naar je zin wilt maken. Dan heb je nog niet serieus verbouwd (lees: nieuwe keukens en badkamers). En dat wil je waarschijnlijk, omdat je er ongeveer 10 jaar woont en het daarna nog fatsoenlijk wilt verkopen. Ook de reis naar FI moet immers enigszins met plezier gebeuren. Wanneer je dat geld over 10 jaar afschrijft, is dat €3.000 per jaar. In werkelijkheid is dat bedrag hoger, omdat het geld nogmaals moet uitgeven en dat over een kortere termijn kunt afschrijven. Zeg dat dit €4.000 per jaar kost, pakweg €333 per maand. Wat een hypotheek van ongeveer €160.000 is. Een ‘tussenhuis’ is daardoor in de praktijk nog een duurdere oplossing.

Een andere manier om op de langere termijn serieus geld te besparen is om een kleiner huis (<100m2) te accepteren. Dat kan goed, zolang je geen kinderen hebt. Kinderen zijn dus duur, maar leveren tegelijkertijd ook veel voldoening op. Niet iets waar we op zouden willen bezuinigen.

Verborgen kosten.

Kleinere huizen hebben veel verborgen kosten. Appartementen hebben een VVE waar overhead in zit, je gaat sneller de stad (of naar het strand) gaat om wat te drinken en te relaxen. Je hebt minder ruimte in huis zodat je gedwongen bent om bij grotere groepen buiten de deur te eten. Je gaat vaker op vakantie omdat thuis zitten niet aantrekkelijk is. Ik ga deze kosten niet kwantificeren, omdat deze voor iedereen verschillen. Maar in de praktijk wegen deze wel mee. 

De optelsom: een huis wat veel geld kost is zo duur nog niet.

Deze (nogmaals: volstrekt arbitraire) optelsom levert een ‘extra’ hypotheek van 400.000 op. Dat is het bedrag wat we over hebben voor een ‘leuk’ huis ten opzichte van een huis wat volledig zou voldoen aan de FIRE-beginselen. En laat dat nu net het verschil zijn tussen een starterswoning en het bedrag waarvoor we aan het kijken zijn… 😉

Heb jij dure hobby’s of verlangens?

17 gedachtes over “Waarom wij veel geld uitgeven aan een huis. [Longread]

 1. Ik snap het wel dat je comfort wil hebben. Zo heb ik mijn appartement in rotterdam (wel met tuin) verkocht en hebben wij een grotere woning in een mindere drukke stad in flevoland gekocht. Wij hadden ook allerlei wensen en kwamen daar uit. Wel meer dan 110.000 euro duurder dan mijn vorige appartement in Rotterdam. Wensen kost wel geld.

  Succes met zoeken.

 2. Ik ben het roerend met je eens.

  Ik en mijn geliefde wonen sinds 2003 in een groot huis (220m2) aan de rand van een grote stad en kan mij totaal niet vinden in ‘duur huis, nooit thuis’ of andere uitspraken die doen lijken dat kiezen voor wooncomfort een luchtkasteel is.

  Wij betalen op dit moment netto €1000,- p.m. voor onze woning met hypotheek van €600k en dit staat on FIRE plan totaal niet in de weg. Zoals jij ook al zegt bespaart onze woning ons ook geld. Zo zijn wij onwijs vaak thuis aan het genieten van onze heerlijk woning met dito wijds uitzicht over een park en skyline van de stad. Mijn man gaat ca. 3x in de week met onze auto naar zijn werk en 1x per week met het vliegtuig. Ik ga met de fiets of ov naar werk (15km enkele reis/max €85,- pm). Daarnaast levert de stad ons ook gemak op in netwerken en inkomen.

  Ik wil er ook bij zeggen dat er ook tijden zijn geweest waarin wij niet zo genoten van onze woning zoals wij dat nu doen. Zo betaalden wij aan het begin van de crisis 6% rente en die hakte er wel in. Ik zat toen in de laatste fase van mijn WO studie. Wij hebben destijds, maar ook daarna (en dus meerdere keren) overwogen om kleiner/goedkoper te gaan wonen. Wij hadden ons huis net te koop gezet toen de crisis kan. Hebben deze na 1.5 jaar weer uit de verkoop gehaald. Wij hebben jaren fiks onder water gestaan.

  Dat is nu een heel ander verhaal. Afgelopen jaar hebben wij veel gesproken om onze overwaarde (nu €400k) over een paar jaar in te wisselen voor een vrijstaand huis met tuin. En toch denk ik dat wij dat niet gaan doen i.v.m. niet veilig voelen. Wij hebben daarom besloten geld te pompen in een fikse upgrade van onze woning en hier nog heel lang te blijven wonen. En is tussentijd werken wij hard aan het verder omlaag brengen van onze woonlasten/vaste lasten en het verhogen van ons eigen vermogen.

  1. Ja, als je door de zure appel heen bent, is het heel prettig wonen! Ik merk wel dat het in de praktijk wel een hoog inkomen vereist, zodat je met name de aflossing van de hypotheek goed kunt doen. Dat hebben jullie ook ontdekt. 🙂 Geniet ervan!

 3. In de zogenaamde `verborgen kosten`, de een na laatste alinea, kan ik me totaal niet vinden. Ik woon zelf in een appartement en ik vind dat ik heerlijk woon voor weinig geld. Ik doe genoeg leuke dingen, maar niet om mijn huis te ontvluchten. Aparte aannames.

  1. Er is een reden dat ik het volstrekt arbitrair noem. 😉 Maar als ik bijvoorbeeld kijk wat we nu aan vakanties uitgeven, dan denk ik dat we met een groter huis gewoon minder vaak op vakantie zullen gaan. Met grotere groepen gaan we nu uit eten, die zouden we dan meer uitnodigen. We gaan regelmatig de deur uit; soms gratis (boswandeling), soms besteden we ook geld (even naar de stad). Uiteindelijk reken ik deze post ook niet mee.

 4. Je goochelt inderdaad lekker met cijfers 😉 En een huis in Amsterdam van 125m2, 4 slaapkamers en een tuin van 250m2 voor 5 ton? Ik wens jullie succes…

  Maar verder snap ik jullie hoor! Dit gaat over wat sparks joy. Er zijn zat FIRE-adepten die een uitzondering maken voor dure reizen. Of hondjes. Of rare gadgets. Voor jullie is woongenot duidelijk heel belangrijk.

  1. Voor de vergelijking hebben we wel een paar kilometer om Amsterdam heengekeken. Dat geldt overigens ook voor Utrecht en Rotterdam, anders wordt het inderdaad veel duurder. Maar inderdaad, de prijzen stijgen in Amsterdam echt de pan uit.

 5. Hoewel ik niet 7 ton kan uitgeven aan een huis, vind ik een huis wel heel belangrijk. Mijn man en ik zijn beide niet reislustig, en zijn heel graag thuis. Om die reden zou ik inderdaad ook liever meer aan mijn (t)huis uitgeven dan aan iets anders.

 6. Leuk om te lezen! Het zet me wel weer wat aan het denken. Met name de afstand tot werk en de noodzaak voor een 2e auto had ik nog niet direct aan gedacht. Dit is voor ons ook nog niet relevant tot nu toe.

  Voor Utrecht zou ik eerder rekenen met €700k+ met die wensen. Voor €500k kom je momenteel niet heel ver als je een beetje tuin en ruimte binnenhuis wilt.

 7. Het is inderdaad heel arbitrair. En wat Joost zegt; als je maar lang genoeg goochelt, krijg je altijd de uitkomst die je wilt hebben. Persoonlijk vind ik dat je die niet eens nodig hebt. Het gaat voor mij om bewust met je geld omgaan. En als jij er allerlei – al dan niet financieel onderbouwde – redenen voor hebt om een huis van 700.000 euro te kopen, en je hebt het idee dat dat je leven verrijkt, dan mag je je gelukkig prijzen dat je ook de mogelijkheden hebt om dat te doen.

  Vanaf hier dus ook veel plezier met aanschaffen, opknappen en genieten!

  Waar ik trouwens wel even benieuwd naar ben; gaat het appartement in de verhuur, of verkopen jullie dat?

 8. Wij hebben ons droomhuis gekocht! al ons spaargeld erin gestopt en een tophypotheek.
  Daarna super zuinig geleefd en zoveel mogelijk afgelost.( die tophypotheek voelde echt niet goed)
  Situatie nu; droomhuis en heel veel woongenot en een kleine hypotheek.
  Het was een paar jaar afzien(zuinig leven elke extra dienst pakken), maar t was t zeker waard.
  Nu ‘kan”alles weer maar onze behoefte s zijn verandert merken we , maar dat huis… genieten elke dag weer!
  Succes met jullie zoektocht!

 9. leuk, om een ander geluid te horen.

  Ik herken me niet in alle analyses (250 m2 tuin in Amsterdam voor 5 ton? Ik denk al snel het dubbele!). Zelf hou ik wel erg van reizen, maar zo lang we niet FIRE zijn, blijft het ook dagdromen om voor een langere periode weg te gaan (vakantiedagen). Tot die tijd vind ik het heerlijk om in een fijn huis te wonen. In ons geval betekent dat ook een relatief duur huis.

  En wat maar weinig in de FIRE-verhalen terug komt, maar wel in een van de comments hier (FMU), kan je ook veel vermogen opbouwen met een huis. Dan draagt het alleen maar bij aan FIRE. Althans, als je een beetje mazzel hebt met het timen en je winst op de juiste moment pakken. Natuurlijk kan het ook minder goed uitpakken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *