Help, mijn vrouw verdient meer dan ik!

Voor het eerst heeft mevrouw Spekvet deze maand een hoger inkomen dan meneer Spekvet. Een mijlpaal, en iets waar ik (meneer) met meerdere mannen al eens een gesprek over heb gevoerd. Want hoe voelt het als de vrouw meer verdient dan de man?

Voor de helderheid: wij hebben beiden een prima inkomen en ik heb er volstrekt geen moeite mee wanneer mevrouw meer verdient. We zetten ons beiden naar vermogen in, en krijgen we beiden betaald naar presteren. Dus eigenlijk is er geen probleem, en daarmee ook geen hulpvraag.

Toch heb ik er regelmatig mannen over horen praten. Want het knaagt bij veel mannen toch een beetje. Er is ook advies voor vrouwen die meer verdienen dan de man. Misschien zit er toch nog een beetje ingebakken dat de man primair ‘de kost’ verdient? En voor zaken als hypotheken is het handig wanneer het hoogste inkomen het primaire inkomen is. Dat is dan… de vrouw. Die dan ook als eerste aangeschreven wordt. Bibbers!

Vooralsnog zie ik alleen maar voordelen: aangezien we naar rato inleggen, kan mijn bijdrage aan het huishouden omlaag. En samen een hoger inkomen hebben, betekent ook sneller kunnen sparen voor dingen die we belangrijk vinden. En wie dan het meeste geld verdient, is dan opeens een stuk minder relevant geworden.

Verdien jij minder dan jouw partner? Hoe ga jij daar mee om?

11 gedachtes over “Help, mijn vrouw verdient meer dan ik!

 1. Mijn vrouw verdient meer dan ik. Die heeft dan ook na haar universitaire studie meerdere vervolgopleidingen gevolgd en afgerond. Naast ontwikkeling heeft ze dit ook voor baangarantie gedaan (heeft met eisen/vergoedingen van zorgverzekeraars te maken).
  Ik vind het niet erg eigenlijk. Ze heeft een intensieve baan met een hoop verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid heb ik in mijn eigen baan ook wel, maar op een heel ander niveau (beleid). Ook ik heb een prima inkomen.
  We werken inmiddels al bijna 5 jaar beiden 4 dagen en hebben er met het kopen van ons huis rekening gehouden met dat we beiden 3 dagen zouden kunnen werken(ivm kinderen) en de lasten nog kunnen betalen. Dat minder werken vinden we samen belangrijk en 4 dagen werken is al de beste beslissing die ik heb genomen. Er kunnen zijn voor kinderen (1 onderweg nu) ipv alleen maar werken en veel opvang is ons veel waard. Werken kan altijd nog. We werken samen om te leven, niet leven om te werken.

 2. Een mooi salaris verdienen en het krijgen zijn ook nog twee verschillende zaken, hè?

  Sommige mensen met mooie inkomens zijn hun inkomen eigenlijk niet waard. Dan heb ik het niet over jullie, want jullie ken ik waarschijnlijk niet. Maar dan heb ik het bijvoorbeeld over een beleidsmedewerker in mijn bedrijf die aantoonbaar niet begrijpt waar we mee bezig zijn en die dus niet in staat is om een zinnig beleid uit te stippelen.

  En andere mensen zijn juist méér waard dan wat ze krijgen. Mensen in de zorg, in de schoonmaak, in de voedselindustrie. Dus één troost voor jou: misschien creëer je wel méér waarde dan je vrouw. Je wordt er dan alleen niet naar betaald. Tja.

 3. Mijn vrouw verdient met 20 uur werken ongeveer 3x zoveel als ik met 25 uur. Ik heb daar geen probleem mee want het geeft me de mogelijkheid maar 25 uur te werken en vanaf de zomer 13 maanden maar 10 uuer per week te werken en de rest voor de kinderen te zorgen. Ik zou zelfs met een gerust hart mijn baan opgeven, want voor het geld hoef ik dat niet te doen.

 4. Ik verdien aanmerkelijk meer dan mijn vriend, en dat vinden we allebei helemaal prima. Gelukkig is hij niet het type man dat daardoor last krijgt van een gekrenkt ego, haha.

 5. Het maakt mij niet uit hoor, als mijn vriendin meer zou verdienen dan ik. Alsof ik haar heb gekozen met geld als reden! Dat zou armoede zijn.
  Het zou wel makkelijker zijn als we ongeveer hetzelfde zouden binnenkrijgen, puur omdat de verdeling van de lasten dan supersimpel is.

 6. Och jee, die tips…vast door een man geschreven 😉
  Ik verdien 3x zoveel als mijn man en ja daar heeft hij stond wat moeite mee. En ik ook,want we werken evenveel maar doen noet evenveel in het huishouden. Een deel van het geld gaat dus naar ondersteuning in het huishouden. Toch jammer dat hij niet wil stoppen met werken!

  1. Wanneer mijn vrouw 3x zo veel zou verdienen zou ik geloof ik ook wat meer moeite hebben, dus dat snap ik wel. Toen ik (als man) 2x zo veel verdiende als mijn (toen) vriendin, was dat soms ook wel lastig. 🙂

   En werk halen mensen ook eigenwaarde uit, dus dat snap ik wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *