Hoe je op Marktplaats een leuke deal kunt krijgen.

Wij zijn groot fan van Marktplaats. Want op Marktplaats koop je de mooiste dingen voor weinig geld. Tegelijkertijd zijn er talloze verhalen te vinden over de negatieve kanten ervan. En ik hoef je waarschijnlijk niet te waarschuwen over het feit dat er op Marktplaats andere regels gelden dan in een normale winkel. En juist daardoor is Marktplaats zo interessant! Hoe zorg je ervoor dat je op Marktplaats de beste deals krijgt?

Wat kochten we naar volle tevredenheid via marktplaats?

De afgelopen tijd hebben we best regelmatig dingen gekocht:

 • Designmeubels. Voor ons nieuwe huis kochten wij een bank van Linteloo, die meer dan 90% goedkoper was dan het origineel. Hij zit nog prima, en wanneer dat niet meer zo is is opnieuw vullen (en eventueel bekleden) een goed idee. Ook tuinstoelen hebben we (vrijwel nieuw) van Marktplaats. Zeker de zogenaamde designklassiekers kun je op die manier prima vinden.
 • Gereedschap. Goed gereedschap is duur, en na een verbouwing heb je het meestal niet meer nodig. Daarom staat er genoeg op Marktplaats. Let erop dat bij accu-gereedschap de accu’s nog te koop zijn. Voor de bekende merken is dat vaak het geval. Sommige accu’s (bijvoorbeeld Makita en Bosch 18v) zijn al jaren in de markt. Er bestaat immers een goede kans dat de accu’s niet meer goed zijn. Meneer Spekvet heeft inmiddels een kleine Festool-verzameling opgebouwd voor allerhande klussen.
 • Elektronica. Hoewel je hier erg scherp moet zijn (zie tip 3), kun je hier veel voordeel halen. Cameralenzen zijn in deze categorie de meest gekochte aankoop in huize Spekvet. Vooral als je nog een spiegelreflex-camera hebt, kun je nu een hoop lenzen voor relatief weinig geld krijgen.
 • Keukeninrichting. Mevrouw Spekvet houdt van bakken en koken, en mooie spullen zijn duur. Daarom struinen wij regelmatig Marktplaats af voor bijvoorbeeld KitchenAid-accessoires. Maar ook keukenapparatuur is goed te vinden: zo kochten wij laatst een Quooker die nog nieuw in de doos zat, voor de helft van de normale prijs.

Voor een goede marktplaatservaring moet je wel wat doen. Daarom hebben we de tips die wij hanteren onder elkaar gezet.

Tip 1: heb geduld

Op marktplaats kun je (bijna) alles vinden, maar niet gelijk. Heb je iets meteen nodig, dan kun je vaak beter bij een winkel terecht. Maar als je geduld hebt, kun je heel veel vinden. Op Marktplaats kun je zoekopdrachten aanmaken. Daar maken we veel gebruik van. Pas als er iets voorbij komt wat voldoet aan onze voorwaarden, happen we toe.

Tip 2: focus niet te veel op de prijs

Uiteraard is de belangrijkste reden om op Marktplaats iets te kopen, de prijs. Het het is dus belangrijk dat een product de goede prijs heeft. Maar de bodem opzoeken op Marktplaats werkt vaak contra-productief. Wanneer je het goede product gevonden hebt, verhoog je de kans dat je het product daadwerkelijk krijgt aanzienlijk als je gewoon een nette prijs biedt. Vaak kost het meer tijd om de laatste euro’s te ‘winnen’, en loop je een grote kans dat de deal aan jou voorbij gaat. Slimmer is het om vraagprijs (mits deze realistisch is) gewoon te betalen. Want die laatste paar procent extra korting ten opzichte van de nieuwprijs zijn de extra moeite van het continu bieden niet waard.

Tip 3: een beller is sneller

Bieden is in onze ervaring de mist effectieve methode om een product te krijgen. Verkopers reageren slecht, wachten af op een beter bod en daardoor kost het veel meer tijd, terwijl de kans dat je het product krijgt niet zo groot is. Bel daarom gewoon even, of stuur een mail/bericht. Dat is vaak een stuk effectiever.

Tip 4: haal het product op

Zeker bij wat grotere aankopen, is het handig om gewoon even langs te gaan. Als het goed is, weegt het (financiële) voordeel ook op tegen de tijdsinvestering. Op dit manier kun je het ook even testen. Het scheelt een hoop risico voor fouten en/of fraude.

Tip 5: soms is Marktplaats geen goed idee

Populaire producten zoals iPhones, en/of producten die net uit zijn, zijn volgens ons vaak niet de meest geschikte producten om via Marktplaats te kopen. Het prijsverschil is vaak klein en de kans op verborgen problemen zoals bijvoorbeeld batterij-issues zijn groot. Voor duurdere producten zoals sierraden is de kans op fraude bovendien groter.

Wat is jouw beste tip voor Marktplaats?

2 gedachtes over “Hoe je op Marktplaats een leuke deal kunt krijgen.

 1. Goede tips! Designklassiekers zijn inderdaad goed te vinden op Marktplaats. Je moet daarbij wel opletten dat de verkoper niet toevallig een handeltje/winkel heeft. Prijzen voor design gaan bij dit soort verkopers alsnog de lucht in. Het is echt wachten op een koopje. Daar moet je dan ook nog snel bij zijn en het product snel kunnen ophalen.

  Zelf had ik laatst echt een koopje via Facebook Marketplace. Van deze dame begreep ik dat ze door meerdere mensen was benaderd om de lamp gratis op te halen. Haar vraagprijs was erg redelijk (1/5 van de prijzen voor vergelijkbare lampen op Marktplaats, op Catawiki zijn de prijzen nog hoger). Ik kon de lamp snel ophalen op weg naar mijn werk. Je moet inderdaad niet altijd de bodemprijs opzoeken. Er bleek nog wat emotionele waarde aan de lamp te zitten. Zij waren blij dat ze hem aan mij als liefhebber konden verkopen.

  Gereedschap via Marktplaats voel ik me nog wat ongemakkelijk bij. Je weet niet hoe men is omgegaan met het gereedschap.

  Let wel op bij het betalen. Zowel als verkoper en als koper. Er is nog steeds vals geld in omloop. Let op met tikkies en andere betaalverzoeken. Zelf heb ik (1) goede ervaring met betaalverzoek via Marktplaats. Vanuit de marktplaatsapp wordt via Ideal/bankierapp betaald aan de verkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *