Onze hypotheek is jarig!

Er is er één jarig hoera, hoera! Je kunt het niet zien, maar onze hypotheek is alweer een jaar oud. En wie jarig is, krijgt een cadeautje!

De meeste mensen denken niet aan de verjaardag van hun hypotheek, maar denken terug aan het moment dat ze de sleutel kregen van hun huis. En terecht. Maar toch is het goed om elk jaar even stil te staan bij de hypotheek. Dat is ook het moment dat mijn Geldnerd™-skills aangewakkerd worden. Want wat is er nu mooier dan de voortgang van de hypotheek te duiden in een grafiek? Dus bij deze!

Voor het gemak werken we met percentages, dat is wel zo overzichtelijk. Bovendien verschaft dit het inzicht in de belangrijkste stuurgetallen waar we de komende jaren aan gaan draaien: de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de beginstand, en de loan-to-value. Dit is de verhouding van de waarde van het huis ten opzichte van de waarde van de hypotheek.

De hoogte van de hypotheek is belangrijk, omdat wij een deel van de hypotheek aflossingsvrij hebben afgesloten. Wij zijn dus zelf verantwoordelijk om dat deel af te lossen. De loan-to-value is belangrijk omdat we bij minder dan 65% LTV geen renteopslag meer betalen. Het is daarom handig om wanneer we daar net boven zitten, een keer een extra aflossing te doen, zodat dat moment net wat eerder komt. En voor alle getallen geldt hier: hoe lager, hoe beter.

Na ruim een jaar is er nog iets minder dan 93% van de oorspronkelijke hypotheek over. We liggen dus goed op koers, en lossen zelfs iets meer af dan mensen met een lineaire hypotheek normaal zouden doen. We zijn onder de 80% LTV gedoken. Helaas levert dat bij onze hypotheekverstrekker geen rentekorting op.

Daar moesten we natuurlijk wel wat voor doen. Eind vorig jaar hebben we al een kleine aflossing gedaan, en als gevolg van onze gezamenlijke financiële gesprekken hebben we deze zomer een extra aflossing gedaan. Zie het als een verjaardagscadeau aan onze hypotheek. Het is namelijk wel de bedoeling dat voordat onze hypotheek ‘volwassen’ is, hij uitgezwaaid kan worden.

Komende tijd zullen we wat minder af gaan lossen. Er staat een relatief grote verbouwing gepland. Pas aan het einde van 2021 gaan we weer kijken wat er afgelost kan worden.

Hoe staat het met jouw hypotheek?

Een gedachte over “Onze hypotheek is jarig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *