Waarom onze administratie nu leuk is om te doen

Gisteravond heb ik in 5 minuten onze administratie van deze maand afgerond. Daardoor is onze administratie leuk om te doen! Het geheim? Automatisering.

Een goede administratie is de basis voor een effectieve weg naar financiële onafhankelijkheid. Vrijwel elk persoon die onderweg is om meer financieel onafhankelijk te worden, houdt een administratie bij (op een enkeling na). Het maakt je bewust van je uitgaven. Op deze manier geef je jouw geld ’twee keer’ uit. De eerste keer is de uitgave zelf, en de tweede keer reflecteer je erover.

Dat reflecteren is belangrijk: elke aankoop is een goede aankoop op het moment dat je hem doet. Veel interessanter is het om te weten of die ene aankoop een tijdje later nog steeds een goede is. Of jouw leven er daadwerkelijk beter van werd.

Hoe je dat effectief doet, verschilt per persoon. Sommige mensen vinden het belangrijk om elke transactie nog een keer door te nemen. Een goede methode is dan om elke transactie handmatig in te voeren. Dat verhoogt het bewustzijn, en zorgt ervoor dat je er meer over gaat reflecteren.

Aangezien meneer Spekvet al veel te veel reflecteert over financiën volgens mevrouw Spekvet, doen wij het gewoon automatisch. Elke dag draait er een script op de server van meneer Spekvet, die ervoor zorgt dat de transacties van de dag ervoor worden ingeladen en gecategoriseerd. Enkel de onbekende transacties moeten dan nog worden aangevuld. Die taak doet meneer Spekvet meestal in het weekend. Voor de techneuten onder ons: we maken gebruik van Firefly III, een fantastische tool die zich specialiseert in het bijhouden van je uitgaven. Het doet nauwelijks iets meer dan dat, dus verwacht geen tool waarmee je jouw investeringen kunt bijhouden. Gelukkig kunnen we wel onze hypotheek erin managen.

Op deze manier is de drempel laag genoeg om een goede administratie bij te houden, waar we waardevolle inzichten mee kunnen opdoen. En juist die waardevolle inzichten maken de administratie leuk!

Vind jij jouw administratie ook leuk om te doen? En hoe heb jij het leuk gemaakt?

6 gedachtes over “Waarom onze administratie nu leuk is om te doen

  1. Wij doen alles ook handmatig in een excel bestand. Maar in vergelijking met jaren geleden is het nu in een aantal minuten geklaard per week. Ook hebben wij veel minder transacties. Meeste betalingen zijn eind van de maand en begin van de maand. Maar knap dat je alles automatisch laat werken.

  2. Eerlijk gezegd ben ik bij elke uitgave bewust bezig. Ik check dagelijks meerdere malen meerdere malen meerdere malen mijn rekening. Een soort verslaving, denk ik. Zolang alles maar in de smiezen is en bewust hoef ik hier geen overzichten van te hebben. Simpelweg vanwege: wat ik gebruik gebruik ik. Niet meer, niet minder.
    Als ik niet de verslaving van elke uitgave checken zou hebben, zou ik wel een betere administratie voeren.

    1. Goed dat je bewust bezig bent! Ik merk zelf een een stukje reflectie nog wel wat toevoegt. Een koffie koffie kun je bewust kopen, maar als je dat drie keer doet, is de overview toch wenselijk.

  3. Ik ben weer moeten gaan freelancen dankzij de corona-crisis. Vroeger deed ik dat ook al. Sindsdien is de administratie dankzij boekhoudsoftware veel eenvoudiger geworden. Je kunt jezelf gewoon een accountant besparen, op die manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *