Ombuigingen

Het is weer de tijd van het jaar: de rijksbegroting wordt gepresenteerd! En zoals elk jaar moet er op bepaalde plekken weer bezuinigd worden. Nu klinkt bezuinigen erg negatief, en daarom wordt er als alternatief het woord ‘ombuigingen’ gebruikt. Dat klinkt, hoewel het hetzelfde betekent, toch beter. Dit bracht ons op een idee: wat als we ook elk jaar ‘ombuigingen’ plannen?

Ergens is zijn ombuigingen niets nieuws. Elk jaar kijken we wel waar we geld kunnen besparen. Maar in het kader van #meetbaar is het goed om daar een doel aan te koppelen. En om dat niet in het luchtledige te doen, kijken we eerst terug naar de ombuigingen van het afgelopen jaar.

Ombuiging 1: energiekosten

Door zonnepanelen te installeren, besparen we nu ongeveer 100 euro per maand aan energiekosten. Onze energielasten zijn daarmee effectief 0 geworden.

Ombuiging 2: hypotheek

Afgelopen jaar hebben we een mooie aflossing gedaan op onze hypotheek. Inmiddels betalen we alweer ruim 100 euro per maand minder aan de hypotheek ten opzichte van het begin vorig jaar.

Ombuiging 3: telecom

Door een ander mobiel abonnement te kiezen, besparen we inmiddels ongeveer 10 euro per maand aan mobiele kosten.

Al met al hebben we dit jaar ruim 200 euro omgebogen.

Komend jaar

Vooruitkijkend op komend jaar: zouden we weer 200 euro kunnen ombuigen? We vinden het niet erg om daarvoor te investeren, maar dan moet het wel (maandelijks) iets opleveren. Wanneer we een review doen van onze uitgaven komen de volgende zaken in beeld:

Verzekeringen

Wij hebben nu een gecombineerde woonhuis- en WA-verzekering. Deze loopt bij een coöperatieve verzekering, wat vroeger altijd erg goedkoop was. Na aanleiding van een blog van Geldnerd bleek dat wij ook ongeveer 300 euro per jaar kunnen besparen met een alternatieve verzekering. Die staat dan ook voor komend jaar op het programma.

Hypotheek

Wij hebben (deels) een annuïteitenhypotheek. Door daarop af te lossen, kunnen we weer besparen. Hoewel we komend jaar ook gaan verbouwen, zouden we weer 100 euro per maand minder willen betalen aan het einde van het jaar.

Gasverbruik: koken en isolatie

Afgelopen jaar gebruikten we ruim 800m3 gas voor verwarmen, warm water en douchen. Inmiddels hebben we een Quooker gekocht voor warm water in de keuken, vooral omdat het meer dan een minuut duurde voordat er beneden warm water was. Komend jaar willen we overstappen naar elektrisch koken, wat ongeveer 30m3 zou besparen.

Daarnaast willen we het komende jaar gaan isoleren. Isoleren is in ons geval niet zo rendabel: een huis uit 1994 is over het algemeen redelijk geïsoleerd. Toch gaan we wel een paar stappen zetten: ons glas (dubbelglas) is grotendeels versleten. Daarnaast zijn sommige deuren zo slecht geïsoleerd dat het licht er doorheen komt, en kunnen we eenvoudig de vloer isoleren. Daarmee hopen we ongeveer 200-300m3 gas te besparen. Al met al een ombuiging van €150-200 per jaar.

Hoewel het niet veel geld is, zijn er meer argumenten om het toch te doen. Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler. Bovendien zijn we dan (qua isolatie) klaar voor een warmtepomp, waardoor we geen gasaansluiting meer nodig hebben. Dat scheelt nog eens €240 per jaar vastrecht, en we hebben dan ook de mogelijkheid om te koelen. Dat laatste is met de warme zomers wel erg lekker.

Alles overziend, komen we uit op ongeveer 140 euro per maand. Dat is nog geen 200 euro, maar toch vinden we het een mooie ambitie voor 2021.

Wat gaan we (vooralsnog) niet doen?

Er zijn ook dingen die we wel overwegen, maar voor nu niet doen:

 • We gaan geen warmtepomp nemen, zolang we geen vloerverwarming beneden hebben. Er is nu te weinig verwarmingscapaciteit in de woning om deze in de winter warm te houden.
 • Een elektrische auto. De business case is gemaakt, maar zolang we vooral thuis blijven werken, is een EV voor ons niet interessant. De prijzen van zo’n auto zijn nu nog te hoog, en daardoor ook de afschrijving. Zodra dat verandert, gaan we er weer over nadenken.

Deze ombuigingen kunnen we beter op een later moment, in 2022 oppakken. Op dat moment buigen we -als we ook de hypotheek weer aflossen- maandelijks zo’n 250 euro om. En dat is een mooi vooruitzicht.

Welke ombuigingen heb jij voor komend jaar gepland?

7 gedachtes over “Ombuigingen

 1. Dit is helemaal in m’n straatje!

  We hebben de keukenboiler ook vervangen gelijk met een kookkraan, maar dan een van Grohe, uit een fabrieksoutlet. De huisboiler is ook vervangen met een hybride-ready model. Een kennis is daar nu ons “mannetje” voor dus het onderhoudscontract à 100 /jaar van de oude kon er ook uit.

  Wij hebben ook panelen genomen vorig jaar (18 stuks), en zijn voor de ombuig-verdubbelaar op zoek gegaan naar de leverancier met de hoogste terugleververgoeding.

  Mijn schoonzus had nog een inductieplaat over na een verbouwing, dus die hebben wij ingebouwd om te zien of het wat voor ons was. Voor een krijgertje mag ik niet klagen!

  Voor komend jaar staat de zorgverzekering onder de loep, om te zien of we maximaal eigen risico willen pakken of niet.

  Wat mijn grootste ombuigvalkuil is, is “featurecreep”. Voor maar een fractie meer heb je relatief meer. Bijvoorbeeld: Spotify is €15 voor het gezin, maar €13 voor 2 personen. Maar, maar 2 mensen in het gezin gebruikten Spotify, dus ik heb m omgezet naar het 2 persoons abbonnement. Psychologisch voelt het als de “slechtere” deal maar spaar ik wel €24 uit.

  1. Mooie ombuigingen! En inderdaad, ik herken je featurecreep. Ik stond voor hetzelfde dilemma. Het voordeel is: upgraden is vaak veel makkelijker dan downgraden! Dus begin ik meestal op het laagste niveau, en upgrade ik het als ik het nodig heb. Spotify is daar een prima voorbeeld van. 🙂

 2. Ben wel benieuwd hoe je heb gemerkt dat je dubbel glas is gaan lekken. Voel je dat aan de temperatuur aan de binnenkant of zo?
  En weet je al wat voor HR glas je ervoor in de plaats wil hebben? HR++ of HR+++? Die drie plussen bevalt me niet zo aangezien die uit drie platen bestaat en best wel wat duurder is.

  1. Bij mij zit er gewoon vocht tussen de ruiten, dan is het vrij duidelijk.

   Voor het overgrote deel zal dat HR++ zijn: daarmee bereik ik behoorlijk wat comfortwinst, en dat is kostenefficient. En, misschien wel het belangrijkste argument: dat past overal in mijn huis. HR+++ past niet overal, zeker niet in de ‘bewegende delen’, lees ramen en deuren. Misschien doen we beneden wel HR+++, afhankelijk van de meerprijs. Gezien de mate waarin we die ruimte verwarmen en de hoeveelheid glas (9m2) is dat qua comfort wel lonend.

 3. Wij hebben twintig jaar geleden in ons nieuwbouwhuis gekozen voor elektrisch koken, wat ik nu beslist niet weer zou doen. Met de nodige zonnepanelen op het dak (met dank aan de aardbevingsschade) kookt het gratis, maar de kookervaring zelf is niet te vergelijken met koken op gas.
  Elke keer als we in ons vakantiehuis weer op gas koken, is dat een verademing, door de directheid en het is ook heel prettig de vlamgrootte te kunnen zien.
  Terug naar gas is voor ons als Groningers geen optie, we willen er juist helemaal van af, maar ik zou dan voor inductie gaan. Dat reageert ook erg snel en is ook elektrisch.
  De nieuwe HR-ketel die er moet komen gaan we huren in plaats van kopen, ook met het oog op een gasloos huis in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *